miercuri, 22 aprilie 2009

Drepturile fotografilor

Zilnic apar tot mai multe întrebări legate de drepturile de a fotografia, şi din ce în ce mai mulţi fotografi se confruntă cu probleme legale sau chiar procese, datorită fotografiilor făcute. În cele mai multe cazuri fotografiile problematice, prezintă situaţii din viaţa reală, ştiri, sau dezvăluie un adevăr incomod, lucru ce poate deranja. Pentru un fotograf este foarte important să îşi poată apăra cauza sau punctul de vedere, motiv pentru care trebuie să îşi cunoască drepturile.
Legile diferă de la o ţară la alta, de aceea este important să cunoaştem legile care se aplică în zona în care facem fotografia şi în care publicăm fotografia.

Ce se poate fotografia

Atâta timp cât vă aflaţi într-un spaţiu public şi fotografiaţi obiecte, clădiri sau persoane nu aveţi nevoie de permis. Dacă este vizibil pentru publicul larg se poate fotografia.Ex: copii, sportivi, oameni de pe strada, plaja, clădiri, maşini, poliţişti, accidente, diferite scene.
Dacă vă aflaţi în spaţiu public aveţi voie să fotografiaţi o proprietate privată. Ex. poţi fotografia casa unei persoane, dacă te afli în spaţiu public, chiar detalii din construcţia casei.

Ce nu se poate fotografia

Locurile în care fotografia a fost interzisă prin lege sunt, de exemplu, clădirile militare, cu utilitare şi auxiliare, care pot fi clasificate ca fiind de securitate naţională.
Podurile şi barajele nu sunt incluse în această categorie dar pot apărea interdicţii.
Fotografiile care încalcă drepturile la viaţa privată sau alte drepturi legale oferite de lege. Ex. invadarea intimităţii: fotografierea unei persoane în casă, toalete sau la bancomat.

Este de evitat a face fotografii în cimitire, iar în biserică, catedrale sau mănăstiri este indicat să cereţi cere permisiunea autoritatilor corespunzatoare.

Marea problemă apare datorită confuziei dintre un spaţiu public şi un spaţiu privat. Mall-urile, supermarketurile sunt locuri private, dacă sunteţi pe proprietate privată trebuie să respectaţi regulile impuse: dacă este afişat semnul „fotografiatul interzis”, sau dacă un paznic vă cere să nu mai fotografiaţi, trebuie sa va conformati.
Multe din locurile care le ştiam publice, au devenit private. Ex. Depouri, gări, CFR, metroul.

Dreptul de a publica fotografiile

Principala diferenţă dintre drepturile de publicare si ditribuţie a fotografiilor, constă în scopul în care este utilizata fotografia, după care se pot distinge 3 categorii principale:
1. Fotografia artistică – are cele mai puţine restricţii. Pentru acest gen de fotografie aveţi cele mai multe drepturi de a publica şi de a folosi fotografia. Ex. Nu ai nevoie de acordul modelului pentru publicarea fotografiei, sau pentru vinderea ei. Poţi organiza oricând o expoziţie într-o galerie, fără notificarea modelului.
2. Fotografia comercială/publicitară – este acea fotografie care este folosită pentru obţinerea unui profit. Fie că este vândută direct sau indirect, prin agenţii comerciale. Dacă în fotografie apar persoane care pot fi recunoscute aveţi nevoie de acordul modelului, adică un acord, confirmând faptul că modelul este de acord cu vânzarea fotografiei. În cazul în care în fotografie apare un spaţiu privat aveţi nevoie de acordul proprietarului, adică un act care specifică acordul proprietarului că este de acord cu vânzarea fotografiei. Sunt interzise vânzările de fotografii în care apar mărci înregistrate.
3. Fotografia editorială sau fotografia de ştiri, nu necesită acordul modelului pentru a putea fi publicată şi vândută, chiar dacă fotografia va fi folosită pentru a vinde ziare sau reviste.

Scopul de utilizare a fotografiei determină licenţa cu care se vinde. Orice fotografie este însoţită la vânzare de un anumit tip de licenţă, care va determina drepturile şi obligaţiile fotografului şi cumpărătorului. Ex. O fotografie artistică are o valoare mult mai mare dacă este unicat. Fotograful are obligaţia de a nu executa mai multe printuri. Dacă o fotografie comercială este achiziţionată, va fi folosită pentru un anumit scop şi un anumit tiraj. Cumpărătorul trebuie să respecte contractul.

Marca şi dreptul de autor
Nu este admisă vânzarea unei fotografii comeriale sau editoriale în care apar obiecte protejate de legea dreptului de autor sau marcă comercială.
Este de preferat să evitaţi captarea de obiecte protejate de legea dreptului de autor sau marcă comercială, într-o fotografie artistică.

Conflicte
S-ar putea să vă confruntaţi cu persoane care vor dezaproba faptul că fotografiaţi, şi vă roagă să opriţi fotografierea. În acest caz, trebuie să ştiţi că dacă vă aflaţi în spaţiu public aveţi dreptul să fotografiaţi.
Dacă vă aflaţi pe proprietate privată proprietarul sau reprezentanţii acestuia (spre exemplu paznicii) nu au dreptul să vă confişte echipamente, şi nu au dreptul să vă oblige să ştergeţi cardul de memorie (sau distrugerea negativului). Nu au dreptul să vă ameninţe si nu vă pot reţine până când vă conformaţi.
În mod asemănător, oficialii, poliţia/jandarmii nu vă pot confisca echipamentul, nu vă pot distruge proprietatea dumneavoastră, care include ştergerea imaginilor sau a negativului, dacă nu invocă starea de arest, fără o hotărâre judecătorească.
Trebuie să fiţi întotdeauna politicos, să vorbiţi ferm şi să rămăneţi calm. În cazul în care doriţi să fotografiaţi o persoană anume din spaţiul public este mai bine să cereţi permisiunea persoanei respective. Dacă ştiţi dinainte ca fotografiile pe care urmează să le efectuati vor fi folosite în scopuri comerciale, trebuie întotdeauna să aveţi un acord scris al modelul.

Recuperarea imaginilor

Dacă sunteţi puşi într-o situaţie în care sunteţi forţat să ştergeţi pozele, chiar dacă nu este legală o astfel de cerinţă, puteţi reface ulterior datele. Există software care vă permite să recuperaţi imaginile şterse de pe cardurile de memorie. Multe produse de acest fel sunt gratuite şi relativ simplu de folosit.


Articolul de faţă a fost alcătuit în scop pur informativ şi nu trebuie considerat ca un document de consultanţă juridică.

Niciun comentariu: